lehtijuttu

Intohimona sisustaminen (SuurLohja 9/2014)

Julkaistu 2.7.2014 SuurLohja-lehdessä

Saija Vainio perheineen pääsi helmikuun lopulla muuttamaan vastavalmistuneeseen taloonsa Gunnarlaan. Hetkeä oli odotettu. Täydellistä tonttia oli etsitty kolme vuotta ja talon valmistumista odoteltu puolisentoista vuotta. Lopputulos on odotuksen arvoinen.

Saija Vainio, 29, aviomies Matti ja tyttäret Nelle, 1,8 vuotta ja Eelin, kahdeksan kuukautta, ovat onnellisia uuden talon asukkaita. Saijalle Gunnarlan kotiin muutto oli kuin kotiinpaluu, hän on nimittäin alueelta kotoisin ja käynyt aikoinaan Metsolan koulua. Aikaisemmin Muijalassa asunut pariskunta on nyt tyytyväinen päästessään asumaan Lohjan keskustan läheisyyteen. Saija on myös innoissaan siitä, että paljon ystäviä asuu lähellä, esimerkiksi toisen lapsen kummitäti sattuu asumaan 200 metrin päässä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saija ja Matti rakennuttivat talon ”avaimet käteen” periaatteella, koska eivät itse osaa rakentaa eikä heillä kahden pienen lapsen kanssa olisi aikaakaan. Pariskunta oli kuitenkin alusta asti mukana suunnittelemassa. Millainen prosessi talon rakennuttaminen oikein oli?

– Prosessi oli tosi rankka, vaikka emme itse tehneet mitään. Olimme kuitenkin paljon mukana muutoksien tiimoilta, valitsemassa materiaaleja ja vahtimassa projektin etenemistä. Kun itse ei ymmärrä rakentamisesta mitään, oli kuitenkin jotain tiedettävä ja paljon otettava selvää.
Valmiista paketista jätettiin keittiö pois, koska Saija ja Matti halusivat omanlaisensa. Korkeakiiltoiset valkoiset kaapistot tekevätkin vaikutuksen, ne avartavat ja sulautuvat muuhun tilaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rakentamisen aikana ehti tapahtua paljon, mutta parisuhdetta se ei ainakaan ajanut kriisiin vaan päinvastoin, se vei pariskunnan avioliittoon.
– Rakentamisen aikana olin raskaana ja naimisiinkin mentiin. Paljon siis tapahtui.
Rakentaminen sujui suuremmitta ongelmitta ja viivästyksittä, ainoaksi yllätykseksi Saija mainitsee sen, että maaperä osoittautui luultua huonommaksi.
– Budjetissa pysyttiin suurin piirtein. Vaikeinta oli arvioida pihan kustannuksia. Nyt on saatu nurmikko istutettua ja vielä tänä kesänä pitäisi terassia laajentaa. Ensi vuonna pystytetään aita ja perehdytään istutuksiin.

Uudesta kodistaan Saija ja Matti halusivat vitivalkoisen. Sen päälle on helppo lähteä muokkaamaan sitten jos joskus valkoisuuteen kyllästyy. Värejä toki löytyy lasten huoneista, isomman tytön huoneen yhtä seinää koristaa veikeä pinkkipallotapetti.
– Sisustustyyliäni voisi kuvailla moderniksi, hieman romanttiseksi ja vaaleaksi. Isommissa hankinnoissa kysyn Matin mielipidettä, mutta muuten minulla on vapaat kädet. Matti tietää, että sisustaminen on intohimoni, joten hän keskittyy suosiolla autoihin ja antaa minun sisustaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksi Saijan lempiesineistä omassa kodissa on ruokailutilan katseenvangitsija, Foscarinin Caboche valaisin. Lempimerkikseen hän mainitsee Foscarinin lisäksi Riviera Maisonin, jota kodista löytyy paljon. Saija tykkää kovasti myös Ikean hinta-laatu suhteesta. Mieluisin paikka kodissa on avoin keittiö ja olohuonetila. Lasten juoksemista ja pyörimistä on helppo seurata avoimessa tilassa.

Saija on pitänyt sisustuspainotteista Coconut White-nimistä lifestyle-blogia vuodesta 2011 lähtien. Bloggailu on Saijalle rakas harrastus ja hän käyttää siihen päivittäin pari tuntia aikaa. Hän lukee ahkerasti useita sisustusblogeja. Oman blogin suosio on vuosien varrella kasvanut tasaista tahtia. Uusien lukijoiden Saija huomasi lisääntyvän viime vuoden elokuussa, kun pariskunnan entisestä kodista tehtiin juttu Kauniit Kodit – lehteen. Sama lehti aikoo tehdä jutun myös nykyisestä kodista, sitten kun kaikki on pihaa myöten valmista. Saija haaveilee jouluaiheisesta jutusta.
– Pääsisi ottamaan joulukuusen esiin joskus elokuussa, Saija nauraa.
Bloggailu lähti liikkeelle intohimosta sisustamiseen. Ensin Saija bloggasi heidän entisestä Muijalan kodistaan ja sittemmin lisäsi juttuja rakennusurakan etenemisestä, vaikka pääpaino on aina ollutkin sisustamisessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parin viikon päästä Saijalla on edessä jännittävät hetket. Jyväskylän Asuntomessut kutsui suosittuja bloggareita suunnittelemaan terassin yhteen asuntomessujen kohteeseen. Kilpailu osui Saijalle hyvään aikaan, sillä mielessä on vahvasti oman pihan ja terassin suunnittelu. Facebookissa suoritetun äänestyksen perusteella valittiin kolme parasta ja Saija on yksi heistä. 10. heinäkuuta Asuntomessut ja Deko-lehti valitsevat voittajan, jonka suunnitelma toteutetaan.

– Kutsu tuli aivan yllätyksenä. Ennen en ole suunnitellut, mutta innolla lähdin mukaan. Pari viikkoa pitää vielä jännittää ja sitten matkustan mieheni kanssa Jyväskylään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vapaa-ajallaan Saija ehtii paljon. Liikunta on hänelle tärkeää, hän käy salilla viidesti viikossa. Rakas harrastus sisustamisen ja bloggaamisen ohella on samba. Jo viiden vuoden ajan hän on osallistunut Helsingissä vuosittain järjestettävään sambakarnevaaliin sambaryhmänsä kanssa. Myös Lohjan alueella järjestetään silloin tällöin tapahtumia, joissa hän käy ryhmän kanssa esiintymässä. Elokuussa Saija palaa äitiyslomalta Dressmannille töihin markkinointikoordinaattorin tehtävään.
– Kahden vuoden kotona olon jälkeen palaan töihin innoissani, kyllä sitä jo kaipaa älyllistä toimintaa, Saija nauraa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lohjanjärvi ja Aurlahden ranta ovat Lohjalla Saijalle ja hänen perheelleen mieluisia paikkoja. Lähes koko ikänsä Lohjalla asunut Saija ei muuttaisi paikkakunnalta pois.
– Lapset viihtyvät ja kaikki ystävät ja sukulaiset asuvat täällä.
Onko tämä Gunnarlan talo nyt sitten Saijan ja Matin unelmakoti?
– Kyllä tätä voisi unelmakodiksi kutsua. Täydellistä tonttia etsittiin kuitenkin kolmen vuoden ajan, ja tämä se nyt on.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Saijan sisustusvinkit vaaleaan kotiin:
1. Vaalea sisustus avartaa tilaa.
2. Yhdistä vaalean sisustukseen jokin tehosteväri tuomaan piristystä.
3. Vaalea sisustus sopii myös lapsiperheeseen, kun valitset helppohoitoisia materiaaleja (esim. sohvassa irrotettavat päälliset).
4. Valkoista löytyy monta sävyä, yhdistele valkoista eri materiaaleilla tuoden sisustukseen elävyyttä.
5. Vaaleassa sisustuksessa valaistus korostuu. Epäsuora valaistus toimii vaalean sisustuksen kanssa.

 

Teksti ja kuvat: Moona Laakso