lehtijuttu

HOPE – Lasten oikeuksien puolesta (SuurLohja 29/2014)

”HOPE – Yhdessä & Yhteisesti ry toimii, jotta lapsilla ja nuorilla Suomessa olisi tasa-arvoiset mahdollisuudet kokea ilon ja onnistumisen hetkiä.”

Lapsen oikeuksien päivää vietetään torstaina 20.marraskuuta. Tämän vuoden teemana on lapsen oikeus leikkiin. Kaikilla perheillä Suomessa ei ole varaa pukea lapsiaan säänmukaisiin vaatteisiin saati tarjota heille tilaisuutta harrastaa. Apua kuitenkin saa, ja sitä tulee pyytää.
Vuonna 2009 perustettu, vapaaehtoisvoimin pyörivä HOPE-järjestö auttaa Suomessa asuvia vähävaraisia lapsiperheitä sekä huostaan otettuja lapsia. Apua annetaan kolmella tavalla: tavara- ja vaatelahjoituksilla, harrastuksia tukemalla ja vapaa-ajan elämyksiä tuottamalla.
Järjestön toiminta on kasvanut vuosi vuodelta. Lohjan paikallistiimin vetäjä Katja Apell sekä sihteeri ja harrastusvastaava Nina Telén arvelevat kasvun syyksi alueen YT-neuvottelut, isot irtisanomiset ja kuntatalouden ongelmat, ja toisaalta tietoisuuden parantumisen.
– Näin isoa kasvua ei ole ollut ikinä, Katja toteaa ja Nina tarkistaa, että tänä vuonna on autettu jo 142 perhettä.
Perheiden tilanteet ovat hyvin erilaisia. Joidenkin avuntarve on jatkuvaa, toisten taas kertaluontoista. Yleisimpänä syynä on avioero.  Muita voivat olla työttömyys, yksinhuoltajuus ja lapsen tai vanhemman sairastumiset.
Perheet voivat itse ottaa yhteyttä tai sen voi tehdä esimerkiksi neuvolan työntekijä.
– Meillä ei ole olemassa minkäänlaista jaottelua, vaan kaikkia apua pyytäviä autetaan, Nina vakuuttaa.
– Meidän mielestämme on tärkeää, että jokaisella lapsella on oikeus pukeutua säänmukaisiin, ehjiin ja puhtaisiin vaatteisiin ja että heille pystytään tarjoamaan ilon ja hyvänmielen hetkiä, hän jatkaa.
Suurin osa HOPEn avunantajista on yksityisiä lahjoittajia, mutta yritysyhteistyö on yhtä tärkeää. Yritykset auttavat esimerkiksi sponsoroimalla, lahjoittamalla vapaa-ajan toimintaan liittyviä palveluita ja vapaalippuja tai toimimalla tavaroiden vastaanottopisteenä.
– Virkkalan urheiluliike teroittaa lahjoitetut luistimet perheelle valmiiksi. Pienillä asioilla on suuri merkitys, Nina kertoo.
– Yhteistyö paikallisyritysten kanssa on todella tärkeää ja arvokasta. Ilman heidän apuaan toiminta olisi suppeampaa. Esimerkiksi ilman Länsi-Uudenmaan Osuuspankin sponsoroimia vapaapaikkoja Hippo Kiekkokouluun, ei meillä olisi mitään mahdollisuuksia tukea niin kallista harrastusta kuin jääkiekkoilua, Katja toteaa.
– Auttamishalua tästä maasta kyllä löytyy, Nina jatkaa.
HOPE toimii valtakunnallisesti ja Lohjan paikallistiimi keskittyy Hanko-Karkkila alueelle. Noin viisikymmentä vapaaehtoista aktiivia seuraa sen toimintaa ja parikymmentä on talkoissa mukana auttelemassa.
– Toivoisimme, että talkoolaisia olisi enemmän, Nina kertoo.
Auttamiseen kuuluu pääsääntöisesti lahjoitettujen tavaroiden lajittelua ja hyllyttämistä. Varasto sijaitsee Asemanrinne 5:ssä ja talkoot pidetään joka tiistai klo 10-13 ja parittomien viikkojen sunnuntaisin klo 15-18.
– Kaikki ovat tervetulleita, eikä etukäteen tarvitse ilmoittautua!

Erään perheen tarina

Perhe: Mia ja neljä lasta

Miten sait tietää HOPEsta ja miten hait apua?
– Olimme eron myötä vasta muuttaneet Lohjalle ja odotin viimeisilläni raskaana neljättä lastani syntyväksi. Olin pitkään ollut stressaantunut siitä, etteivät rahat riittäisi kaikkeen tarpeelliseen. Ystäväni yllätti ja ilmoitti HOPElle mitä tarvitsimme kipeästi ja samalla saimme joululahjoja lapsille. En olisi voinut olla onnellisempi ja kiitollisempi! Nykyisin olen yhteydessä HOPEen sähköpostitse tai puhelimitse.

Millaista apu on käytännössä ollut?
– Lapsille vaatteita, vapaalippuja uimahallille, tytölle harrastus, lippuja erilaisiin vapaa-ajan elämyksiin. Lisäksi vanhin poikani on saanut pyörän. Viime kesälomalla saimme yllätyksenä liput lasten elämyspuistoon, hotellimajoituksen ja lounaan.

Miten saamasi apu näkyy perheesi arjessa?
– Henkinen hyvinvointimme on lisääntynyt selkeästi. Olemme päässeet menemään yhdessä, perheenä, mikä ei olisi onnistunut ilman HOPEa. On helpottavaa huomata, miten mekin olemme selviytyneet kaikki nämä vuodet hankintojen kanssa, kun on saatu apua.

Mitä apu on sinulle ja perheellesi merkinnyt?
– Näiden viiden vuoden aikana olen useasti puhjennut onnen kyyneliin. Sanat eivät riitä kertomaan kuinka onnellisia lapset ovat yllätyksistä ja avusta olleet. He ovat alkaneet miettiä miten voisimme puolestamme auttaa jotakuta toista. Tunnemme apua tarvitsevan perheen, ja viemme heille pieniksi jääneet vaatteet ja tarpeettomiksi käyneet tavarat. Hyvä mieli on paras palkka. Kun itse on saanut apua, haluaa myös mahdollisuuksien mukaan auttaa muita.

Mitä mieltä olet HOPEn toiminnasta?
–HOPEssa työskentelevät ihmiset tekevät työtä puhtaasta halusta auttaa muita. Joskus apu voi olla se viimeinen oljenkorsi, joka pelastaa perheen. Toisinaan se voi olla ystävällinen hymy, joka auttaa jaksamaan vaikeuksien keskellä. Nämä ihmiset ansaitsevat ison kiitoksen ja tunnustusta tehdyistä “työtunneista”. Kiitos kuuluu myös monille niille ihanille ihmisille, jotka tekevät lahjoituksia, heidän panoksensa on todella tärkeä. Oli apu sitten vaatekappale, huonekalu tai urheiluvaruste, aina on tarvitsijoita jonossa.
Avun tarvitsijoiden määrä kasvaa koko ajan. On ollut upea huomata, että isommat nimet kuten Ikea on lähtenyt toimintaan mukaan. Varsinkin näin joulun alla monissa perheissä pohditaan mistä saada juhlan tuntua, kun rahat eivät riitä edes kinkkuun.
Kun avuntarvitsija ja auttaja kohtaavat, on kuin taivaalle syttyisi kirkas tähti muiden joukkoon. Tänäkin jouluna monet pienet kätöset saavat availla tärisevin käsin paketteja, joita on varta vasten laitettu. Säihkyvät silmät kertovat, että paketti on odotettu ja tärkeä. HOPE on se kirkkain tähti, me muut pieniä, autettavia ja auttavia tähtiä. HOPEa tarvitaan – nyt ja tulevaisuudessa.

Perhetyöntekijän puheenvuoro

Helena Takari / Oma Sydän Oy

Millä tavoin käytät HOPEa työssäsi?
– Työskentelen lapsiperheiden sekä lasten ja nuorten kanssa. Moni asiakasperheeni on saanut aineellista apua eli esimerkiksi vaatteita, leluja ja lastentarvikkeita HOPEn kautta. Jokainen avuntarvitsija kohdataan kunnioittavasti. HOPEn tarjoama konkreettinen apu on arvokasta ja tarpeellista. Olen kokenut yhteistyön mutkattomaksi ja luotettavaksi.

Minkälaista palautetta olet saanut perheiltä?
– Asiakkaani ovat olleet poikkeuksetta tyytyväisiä. Moni on yllättynyt siitä, miten siistejä ja laadukkaita vaatteita ja tarvikkeita HOPE tarjoaa. Avun vastaanottaminen on herättänyt monissa kiitollisuuden myötä vastavuoroisesti halua auttaa muita. Moni onkin lahjoittanut itselleen tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tarvikkeita HOPEn kautta muille avuntarvitsijoille.

Mikä on työssäsi palkitsevinta?
– Erityisesti ne hetket, jolloin työntekijänä kokee, että yhteisen työskentelyprosessin aikana asiakkaan tai asiakasperheen elämäntilanne on lähtenyt kehittymään myönteiseen suuntaan ja lasten hyvinvointi perheessä on kohentunut.

Miten mielestäsi Lapsen oikeuksien päivä voitaisiin huomioida kouluissa, päiväkodeissa ja perheissä?
– Erityistä huomiota voisi kiinnittää lasten mielipiteisiin ja toiveisiin vaikkapa tarjoamalla heille mahdollisuuden vaikuttaa päivän kulkuun ja ohjelmaan.

Vietätkö kyseistä päivää itse ja miten?
– Perheessämme emme ole sitä erityisemmin juhlistaneet, mutta ehkä sen voisi ottaa jatkossa tavaksi. Koen vanhempana tärkeäksi sen, että jokaisella lapsellamme on oikeus ajatella ja uskoa niin kuin itse haluaa, riippumatta toisten mielipiteistä. Lasta tulee kuunnella ja ottaa huomioon. Vanhempina tehtävinämme on kuitenkin päättää ja kantaa vastuu lapsiamme koskevista asioista, lapsen etu huomioonottaen. Työpaikallamme Lapsen oikeuksien päivä huomioidaan erityispäivänä, koska kaikki tekemämme työ perustuu lasten oikeuksien yleissopimukseen.

Lisätietoja: www.hopeyhdistys.fi
www.facebook.com/HopeLohja

Teksti ja kuva: Moona Laakso